Hoe moet je tweed verzorgen?


Tweed kleding is van een hoge kwaliteit wol gemaakt, dit wil je zo lang mogelijk mooi houden. Het is een zware stof die lang mee gaat, mits je het op de juiste manier verzorgt. Hieronder staan enkele tips hoe je tweed kleding zo goed mogelijk kunt verzorgen om zo de levensduur te verlengen. 
  1. Lees altijd de wasvoorschriften op het label van het kledingstuk. Tweed is vaak gemaakt van wol en vereist specifieke zorg om in goede staat te blijven.

  2. Eventueel kun je tweed kleding soms stofzuigen om stof en vuil te verwijderen. 

  3. Hang tweed colberts niet op in direct zonlicht of bij een verwarming, dit kan er namelijk voor zorgen dat de kleding het gaat vervormen of verkleuren, dat zou toch zonde zijn?  

  4. Tweed colberts en petten kunnen met een borsteltje schoongemaakt worden, ook is het mogelijk om de tweed voorzichtig te stofzuigen om erge stof en vuil te verwijderen. Voor een volledige reiniging raden we aan om colberts en petten professioneel te laten reinigen. Tweed broeken of vestjes kunnen zelf gewassen worden, nogmaals kijk dan heel goed naar de wasvoorschiften. Gebruik altijd speciaal wolreinigingsmiddel en was de kleding op een koude, fijne wascyclus. Als het mogelijk is gebruik dan een wolwasprogramma.  Vermijd het gebruik van wasmiddelen met bleekmiddel of harde chemicaliën.

  5. Laat na het wassen het tweed nooit drogen in de zon of bij een verwarming, aangezien dit de stof kan vervormen. Laat het kledingstuk plat drogen, bij nat uithangen kan het namelijk vervormen. 

  6. Strijk het tweed op lage temperatuur als het nodig is én als het waslabel dit toestaat. 

Het is belangrijk om te onthouden dat tweed een natuurlijk product is, het is gemaakt van schapenwol. Na verloop van tijd kan er enige vervaging en verandering in textuur optreden, dit hoort erbij. Echter, door het tweed op de juiste manier te onderhouden, kun je de levensduur ervan verlengen en de uitstraling ervan behouden.