Hoe verzorg ik mijn wollen kleding?


Wollen kleding is een populaire stof om te dragen, vanwege de warmte, het comfort die het biedt en het duurzame karakter. Lees hier meer over de voordelen van wollen kleding. 

Helaas kan wol slijten en vervormen als het niet op de juiste manier wordt verzorgd. Het is daarom belangrijk om wollen kleding goed te onderhouden. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw wollen kleding er jarenlang mooi uitziet.

Wassen van wollen kleding

De eerste stap in het verzorgen van uw wollen kleding is het lezen van de wasinstructies. Sommige wollen kledingstukken kunnen gewassen worden, terwijl andere alleen gedroogd kunnen worden of professioneel gereinigd moeten worden. Zorg ervoor dat u de juiste methode kiest voor uw specifieke kledingstuk. Het is ook belangrijk om te beseffen dat wol een zelfreinigende werking heeft. Wol hoeft niet vaak gewassen te worden, het (buiten) uithangen kan al voldoende zijn om lichte geurtjes te verwijderen. Voor wollen (wandel)sokken geldt uiteraard dat die altijd gewassen moeten worden.

Als uw wollen kledingstuk toch gewassen moet worden, gebruik dan een mild wasmiddel en een lage wastemperatuur. Als het mogelijk is om het kledingstuk in de wasmachine te doen, gebruik dan altijd het wolwasprogamma op zeer lage toeren en een lage temperatuur.

Wring de kleding niet uit en het is heel belangrijk om het kledingstuk plat te laten drogen. Als uw wollen kledingstuk gedroogd moet worden, gebruik dan een lage droogtrommeltemperatuur of leg het plat uit om te drogen.

Om uw wollen kleding op zijn plaats te houden, kunt u het beste het kledingstuk in de oorspronkelijke vorm drogen. Gebruik geen hanger om wollen kleding op te hangen, omdat dit kan leiden tot vervorming van het kledingstuk.

Opbergen van wollen kleding

Een andere belangrijke stap in het verzorgen van wollen kleding is het opslaan ervan. Wollen kleding moet worden opgeborgen in een koele, droge ruimte weg van direct zonlicht of warmtebronnen. U kunt wollen kledingstukken ook opslaan in een kledingzak of -doos voor extra bescherming. Hier kunnen eventueel mottenpapiertjes aan toegevoegd worden, om te voorkomen dat motten in de kleding gaan zitten. 

Wollen petten

Het kan natuurlijk gebeuren dat een wollen pet natregent. Het is niet erg als een pet een beetje nat wordt, maar als hij echt doorweekt raakt laat hem dan rustig drogen. Leg (natte) wollen petten nooit op een warme kachel om te drogen dit kan namelijk verkleuring en vervorming als gevolg hebben. 

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw wollen kleding er jarenlang mooi uitziet en u warm houdt. Onthoud dat de juiste zorg en verzorging de levensduur van uw wollen kledingstukken verlengt. Wollen kleding, net als andere materialen, vergen specifieke verzorging, maar met de juiste aandacht kunt u er jaren van genieten. Dan heeft dit lieve lammetje niet voor niets zijn wol afgestaan om er een mooie trui of vest van te laten maken.